Kayseri Şehir Hastanesi'nde 3 yıl önce kurulan Obezite Birimi, şimdiye kadar 7 bin hastayı takip etti. Dahiliye, diyetisyen ve psikologlardan oluşan ekip, hastaların sağlıklı ve dengeli şekilde kilo vermesini hedefliyor. Amaç, hızlı değil kalıcı kilo kaybı sağlamak.

İç Hastalıkları Uzmanı Banu Açmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin hem Türkiye'de hem dünyada giderek artan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirten Açmaz, obezite biriminde hastalara çok yönlü bir yaklaşımla destek verdiklerini ifade etti. Yeme bozukluklarının çoğunun psikolojik kökenli olduğunu vurgulayan Açmaz, bu nedenle psikoterapinin tedavide önemli katkı sağladığını dile getirdi.

şehir hastanesi

Bu yaklaşımın önemine dikkati çeken Açmaz, "Psikoloğumuzla, yeme bozuklukları üzerine çalışıyoruz. Diyetisyenlerimiz hastalarımız her geldiğinde boy ve kilo ölçümlerini yaparak hedeflerini kontrol ediyor. Hastalarımıza ilişkin yaptığımız istatistiksel değerlendirmede hipertansiyon, diyabet gibi metabolik hastalıklara çok sık rastlıyoruz. Sağlıklı kilo vermelerinin ardından da bunlarda düzelme görüyoruz." diye konuştu.

sağlık bakanlığı

Açmaz, birimin bulunduğu koridorda boy kilo ölçer çizelgesi bulunduğunu, başka bir sebeple hastaneye gelenlerin burada beden kitle indekslerini hesaplayarak obez olup olmadıklarını öğrenebildiklerini kaydetti.

‘Yüksek tansiyon hastası genç 2 yılda 46 kilo verdi’

23 yaşındaki Kadir Buğra Erkaş ise 2 yıl önce yüksek tansiyon şikayetiyle başvurduğu hastanede obezite birimine yönlendirildiğini söyledi.

kayseri şehir hastanesi

Kayseri bu gece hangi nöbetçi eczaneler açık? 5 Temmuz
Kayseri bu gece hangi nöbetçi eczaneler açık? 5 Temmuz
İçeriği Görüntüle

Diyetin yanı sıra spor da yaptığını belirten Erkaş, "158 kiloydum şu an 112 kiloyum, 46 kilo verdim. Tansiyonum normal değerinin çok üstündeydi, şimdi normale döndü. Hedefe ulaşmak için daha kilo vermem gerekiyor. Yürüyüşümde, rahat nefes almamda kilo vermem etkili oldu. Şu an sağlık sorunum yok" dedi.

kayseri şehir hastanesi

‘Gelenler hızlı kilo vermekle ilgili sorular sorarlar, böyle diyetler isterler’

Diyetisyen Beyza Özkan da hastalardan 3 günlük besin tüketimleri ile gün içindeki hareketliliklerine dair kayıt tutmalarını istediklerini, böylece hem hastayı tanıdıklarını hem de hastanın kendisini görmesini sağladıklarını söyledi.
3 günlük tanıma kaydının ardından kişiye özel diyet hazırladıklarını ve hastayla beraber hareket ettiklerini anlatan Özkan, şunları kaydetti:

"Diyetini oluşturuyoruz, daha sonra aylık takibe çağırıyoruz. Diyetin uygunluğunu kontrol ediyoruz. Kadir, ayda 2 kilo vererek toplam 46 kilo verdi. İnsanlar bize geldiklerinde hızlı kilo vermekle ilgili sorular sorarlar, böyle diyetler isterler. Biz ise şok diyet, detoks diyetle hızlı kilo vermenin zararlarını anlatıyoruz. Kadir, yaşam tarzını değiştirerek, hayatına hareket ekleyerek yavaş yavaş sağlıklı kilo verdi. Günlük yaşam kalitesi arttı"

Kaynak: AA