Kayseri Haber / Kayseri Sarımsaklı Mahallesi’nde demir yolu nedeniyle mahalle ikiye bölündü. Cami karşı tarafta kalınca vatandaşlar teravih namazı için 5 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Mahalle halkı alt geçit talep ediyor.
Kayseri’de daha önce gündeme gelen ve Kemal Sunal’ın tel örgüyle ikiye bölünen bir köyün hikayesini anlattığı Propaganda filmine benzetilen bir durum Sarımsaklı Mahallesi’nde yaşanıyor. Mahallelerinin ortasından geçen demir yolu nedeniyle tel örgülerle ikiye bölünen mahalle sakinleri, Ramazan ayında teravih namazı kılmak için 5 kilometre yol yürümek zorunda kalıyor. Vatandaşlar yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için alt geçit yapılmasını talep ediyor.
Mahalle Ortadan İkiye Bölündü
Kayseri’ye 28 kilometre uzaklıktaki Sarımsaklı Mahallesi sakinleri, mahallelerinin ortadan ikiye bölünmesine daha önce de tepki göstermişti. Demir yolu nedeniyle ikiye ayrılan mahallede cami demir yolunun karşı tarafında kalıyor. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte teravih namazlarını eda etmek isteyen vatandaşlar yaklaşık 5 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Mahalle sakinleri camiye daha kısa sürede ulaşabilmek için alt geçit yapılmasını istiyor.

“Alt Geçit Olsa Cami 50 Metre Mesafede”
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bölgenin şehir merkezine çok yakın olduğunu belirterek yaşanan soruna dikkat çekti. Şahin açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:
“Şu anda bulunduğumuz yer şehir merkezine 200 kilometre uzaklıkta değil, bir dağ başında da değiliz. Şehrin merkezine çok yakın bir mesire alanındayız. Burada daha önce de dile getirmiş olduğumuz bir demir yolu sorunu var. Demir yolu yüzünden köy ikiye bölünmüş durumda; tel örgülerle kapatmışlar. Daha önce gündeme geldi ve vatandaşların mağduriyetlerini gidermek için buraya bir alt geçit yapılması sözü verildi. Bir atasözü ‘El elin eşeğini türkü söyleyerek arar’ der. Fakat burada el yok, burada el devlet. Mahallede bir cami var. Bir alt geçitten geçilecek olsa cami yaklaşık 50 metre yürüme mesafesinde. Demir yolunun diğer tarafında kalan köylüler alt geçitten 2 dakika içerisinde camisine gider ve teravihini eda eder. Fakat şu anda burada yaşayan vatandaşların tam 5 kilometre yol yürümeleri gerekmektedir.”
Muhtar: Halk Mağdur
Mahalle Muhtarı Can Öcal ise özellikle yaşlı vatandaşların büyük zorluk yaşadığını belirterek şunları söyledi:
“İnsanlar camiye gidebilmek için 5 kilometre yolu nasıl yürüyecek? Yaşlı bir vatandaşımızı buradan yürütelim; nasıl camiye ulaşacak? Bir hastamızı karşıya geçirmek için ne yapmamız gerekiyor? Devlet alt geçit yapmadan bu tel örgüleri ve demir yolunu neden yapmış? Halk mağdur. Devlet kurumları Sarımsaklı’ya yapılan bu zulmü bıraksın. Birileri diyor ki ‘Ben çekirdek çitleyerek bu işleri hallediyorum.’ Bir kişi bile aramadı. Halk bunları hak etmiyor. Hizmet için gelip bakmaları gerekiyor ama hiç kimse umursamıyor. Karşıya geçebilmek için bataklıktan geçmemiz gerekiyor. Ramazana 1 gün kaldı, halk isyan ediyor. Yaşlısı, genci işe gidecek, camiye gidecek; resmen 2026’da değil, 2016’da yaşıyoruz. Yerleşim yeri eski olduğu için köy nüfusunun büyük bir kısmı 60 yaş üstü vatandaşlardan oluşuyor. Yürüme sıkıntısı olan kişiler nasıl camiye gidip gelecek? Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Devletin bunu düşünmesi lazım.”

Vatandaşlar Alt Geçit Talep Ediyor
Mahalle sakinlerinden Turan Erciş de tel örgülerin güvenlik amacıyla çekilmiş olabileceğini ancak geçiş imkânı sağlanması gerektiğini belirterek, “Devlet yine sağ olsun, burada bize karşı bir tehlike gördüğü için tel örgü çekmiş. Bizi biraz daha detaylı düşünmeleri lazım. ‘Bu vatandaş nereden geçecek?’ demeleri lazım. Biz ‘Buraya tel çektiniz, niye çektiniz?’ demiyoruz ama bizim karşıya geçmemizi sağlayın. Benden daha yaşlı vatandaşlar var, nasıl geçelim? Köyü resmen ikiye böldüler. Biz alt geçit istiyoruz. Yoksa camiye gitmek için dolanmamız gerekiyor” dedi.
“Alt Geçit İçin Müsait Alan Var”
Mahalle sakinlerinden Mustafa Çırpar ise bölgede alt geçit yapılabilecek uygun alan bulunduğunu belirterek mağduriyetin giderilmesini istedi. Çırpar, “Oldukça mağdur durumdayız. Tel örgü çekilince her taraftan yolumuz kesildi. Camiye gidemiyoruz; Ramazan’da teravihe gidemeyeceğiz. Burada bir alt geçit olması lazım. Alt geçit yapmak için müsait yerimiz de bulunuyor. Alt geçit yapılsa millet rahat eder ve camimize, bakkalımıza gider geliriz. Mağdur durumdayız, biz alt geçit istiyoruz” diye konuştu.




