Sağlık Bakanlığı, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yürütülen muayene randevularına yönelik yeni bir uygulamayı 25 Temmuz itibarıyla devreye aldı. Artık vatandaşlar, doğrudan uzman hekime randevu talebinde bulunmadan önce aile hekimine yönlendiriliyor. Sisteme entegre edilen bu ara adım, sağlık hizmetlerinde kaynakların daha verimli kullanılmasını ve gereksiz uzman hekim yoğunluğunun azaltılmasını hedefliyor. Uygulama, hastanın ilk değerlendirmesini aile hekiminin yapmasını ve yalnızca gerek duyulan durumlarda uzman hekime yönlendirilmesini esas alıyor. Bakanlık, böylece birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha aktif hâle gelmesini amaçlıyor.

Mhrs-1

Kayseri iş dünyasında hareketli gün: Merkez Bankası Başkanı sahnede!
Kayseri iş dünyasında hareketli gün: Merkez Bankası Başkanı sahnede!
İçeriği Görüntüle

Yönlendirme ekranı aktif hale getirildi

MHRS sistemine giriş yapan vatandaşlar artık uzman hekim seçim ekranından önce “Aile Hekimine Yönlendirme” başlığıyla yeni bir ekranla karşılaşıyor. Bu ekranda, kişinin önce aile hekimi kontrolüne gitmesi öneriliyor. Bu yönlendirme zorunlu olmayıp tercihe bağlı olarak işliyor. Ancak uygulamanın yaygınlaşması durumunda sistemin tüm randevu trafiği bu yapı üzerine taşınacak. Kullanıcılar ilk olarak aile hekimiyle iletişime geçmeden uzman randevusu oluşturamıyor.

İlk değerlendirme aile hekimi tarafından yapılacak

Yeni sistemde vatandaşlar önce aile hekimi tarafından muayene edilecek. Aile hekiminin yaptığı değerlendirme sonucuna göre ileri tetkik, laboratuvar işlemleri veya doğrudan uzman hekim randevusu önerilebilecek. Bu süreçte birçok basit rahatsızlık doğrudan aile hekimi tarafından çözüme kavuşturulabilecek. Böylece ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine gereksiz yönlendirmelerin önüne geçilmiş olacak. Aile hekimi, artık sistemin ilk karar mekanizması hâline geliyor.

Uzman randevusu rezerv kontenjandan verilecek

Muayene sonrası uzman hekime ihtiyaç duyulması hâlinde, aile hekimi MHRS sistemi üzerinden doğrudan randevu oluşturabilecek. Bu işlem için “rezerv kontenjan” adı verilen özel bir bölüm kullanılacak. Bu sayede aile hekimiyle ilk teması sağlayan vatandaşlar, ileri tetkik ya da tedavi ihtiyacında randevu sıkıntısı yaşamayacak. Bu süreç, özellikle yoğun branşlarda sıra bulma süresini kısaltmayı amaçlıyor. Randevu erişimi daha kontrollü ama daha hızlı hâle getirilecek.

Bakanlık sistemin arka planını açıkladı

Yeni uygulamanın temel hedefi uzman hekimlere olan yoğun başvurunun önünü kesmek ve aile hekimliğini sistemin ana omurgası hâline getirmek. Bakanlık, bu sistemle birinci basamakta çözülebilecek rahatsızlıkların aile hekimi tarafından değerlendirilmesini, zaman ve kaynak israfının önüne geçilmesini hedefliyor. Uzmanlık gerektirmeyen başvuruların azalmasıyla birlikte uzman hekimler daha nitelikli sağlık hizmetine odaklanabilecek. Ayrıca bu değişiklik, sağlık sisteminde verimlilik odaklı bir yapının da temelini atmış olacak.

Kaynak: Haber Merkezi