Dr. Onur Yılmaz, özellikle 0-3 yaş aralığındaki çocuklarda uyku düzeninin gelişim üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Gece boyunca kesintisiz uykunun beyin başta olmak üzere tüm organların yenilenmesine katkı sağladığını belirten Yılmaz, “Gece uykusu, stres hormonlarını azaltırken büyüme hormonlarının salgılanmasını artırır. Özellikle 22.00-02.00 saatleri arasındaki uyku, melatonin salgılanmasını teşvik ederek çocukların büyümesini hızlandırır” diye konuştu.

Her yaş için farklı uyku süreleri gerekiyor

Çocukların yaş gruplarına göre farklı uyku sürelerine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

0-3 ay arası: 12-17 saat

4-12 ay arası: 12-16 saat

1-2 yaş arası: 11-14 saat

Kalp damar sağlığı için bol bol içmeniz gereken meyve suyu açıklandı
Kalp damar sağlığı için bol bol içmeniz gereken meyve suyu açıklandı
İçeriği Görüntüle

3-17 yaş arası: 8-10 saat

Özellikle sınav dönemindeki çocukların bu saat aralığında uyumasının, bilgilerin hafızaya kalıcı olarak yerleşmesi için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Uyku düzeni, doğumdan hemen sonra başlatılmalı

Dr. Yılmaz, uyku alışkanlıklarının doğumdan itibaren şekillenmeye başladığını belirterek, “Yenidoğanlar karanlık bir odada yatırılmalı, bu sayede biyolojik ritimleri oluşturulabilir. Yanlış bir uygulama olarak, sarılık tedavisi bahanesiyle bebekleri sürekli ışık altında tutmak gece-gündüz algısını bozar. Uyku rutinine 4 ila 6. haftalar arasında başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, bebeklerin uykuya geçişte kulakla oynama, göz ovuşturma, huzursuzlanma gibi belirtiler gösterdiğini, ebeveynlerin bu sinyalleri takip ederek uygun saatlerde uyku düzeni oluşturabileceğini vurguladı.

Kendi kendine uyuyan bebekler gece uyanmalarında zorluk yaşamaz

“Bebeklerin kendi kendilerine uyumaları sağlanmalı,” diyen Dr. Yılmaz, sallama ya da sesle uyutma yerine bebeğin doğal olarak uykuya geçmesinin önemine dikkat çekti. Bu sayede bebekler gece uyansalar bile tekrar uykuya dönmeyi öğrenebilirler.

Beslenme ve ortam şartları uyku kalitesini belirliyor

Beslenmenin de uyku düzeni açısından önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Yılmaz, “Yenidoğanlar 3-4 saatte bir uyandırılarak beslenmeli. Ancak ilerleyen aylarda bu süre uzatılmalı, çocukların uykuları bölünmemelidir” dedi.

Ayrıca uyku ortamına ilişkin şu önerilerde bulundu:

Oda sıcaklığı erkek çocuklarda 22-24°C, kız çocuklarda 24-26°C arasında olmalı.

Oda sessiz ve karanlık olmalı.

Çocuklar ayrı beşikte veya kendi odasında uyumalı.

Uyku öncesi rutinler (banyo, alt değiştirme, pijama giydirme, ninni veya masal) uygulanmalı.

Uyku arkadaşı güvenli olmalı.

Lavanta, papatya, badem yağı gibi doğal yağlarla masaj yapılabilir.

Hatalı alışkanlıklar uyku kalitesini düşürüyor

Halk arasında sıkça yapılan yanlışlardan birinin “çocuğu yorgun düşürüp uyutmak” olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, bu yöntemin tersine işlediğini söyledi:

“Yorgunluk nedeniyle artan adrenalin salgısı, çocuğun sık uyanmasına yol açar. Uyku kalitesini artırmak için sakin ve huzurlu bir ortam sağlanmalı. Ayrıca, gece sık alt ıslatma, kabuslarla uyanma veya nefes duraksamaları gibi belirtiler varsa mutlaka bir çocuk doktoruna ve kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır"

Kaynak: 1HA