Kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok ilaç raflarda bulunamıyor. Eczaneler, ilaç yokluğunun geçen yıla göre iki kat arttığını açıklarken, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Kur farkı ilaç krizinin temel nedeni” dedi.

Kayseri’de sağlık alanında yeni dönem başlıyor: 27 hekim sertifikalarını aldı
Kayseri’de sağlık alanında yeni dönem başlıyor: 27 hekim sertifikalarını aldı
İçeriği Görüntüle

Eczanelerde İlaç Bulunamıyor: Hastalar Kapı Kapı Geziyor
Türkiye genelinde ilaç kıtlığı yeniden gündemde. Kronik ve ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok ilaç, eczanelerde bulunamıyor.
Özellikle kanser, diyabet, tansiyon ve kalp-damar hastalıklarına yönelik ilaçlarda ciddi bir azalma olduğu bildiriliyor.
Eczacılar, bu yıl yaşanan ilaç sıkıntısının geçen yıla göre iki kat arttığını belirtti. Vatandaşlar reçetelerini doldurmakta zorlanırken, eczaneler de boş raflar ve karşılanamayan taleplerle karşı karşıya.

“Firmalar İlaç Vermiyor” – Kur Farkı Krizin Merkezinde
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç yokluğunun temel nedeninin euro kuru farkı olduğunu söyledi.
Saydan, “Şu anda ilaç fiyatlandırmasında kullanılan sabit euro kuru 21,67 TL. Ancak gerçek piyasa kuru 49 TL’ye yaklaştı. Bu fark yüzünden, ilaç ithal eden şirketler birçok ürünü piyasaya vermiyor ya da kısıtlı miktarda sunuyor.” dedi.
Eczaneler, bu durumun sadece ithal ilaçları değil, yerli üretimi de etkilediğini vurguluyor. Çünkü ilaç hammaddesinin büyük bölümü yurt dışından temin ediliyor.

Kritik İlaçlarda Yokluk: Kanser ve Diyabet Tedavisi Etkileniyor
Eczacılar, özellikle kemoterapi ilaçları, insülin ve kalp-damar ilaçları gibi hayati öneme sahip ürünlerin tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşandığını söylüyor.
Nurten Saydan, “Yüksek tansiyon, ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği ilaçları, çocuklar için şuruplar, ateş düşürücüler ve grip ilaçları piyasada neredeyse yok.” açıklamasını yaptı.
Bu durumun hem eczacılar hem de hastalar için büyük bir kriz yarattığını belirten Saydan, “Kur revizyonu yapılmadıkça ilaç bulunurluğu daha da zorlaşacak.” uyarısında bulundu.

“Kur Revizyonu Şart” – Aksi Halde Sağlık Riski Artacak
TEİS Başkanı Saydan, kısa vadede ilaç euro kurunun güncellenmesi gerektiğini söyledi:
“Şubat 2026’yı beklemeden kur revizyonu yapılmalı. Gerçek kur seviyesine çekilmezse, ilaç yokluğu daha da derinleşecek.”
Uzun vadede ise İlaç Fiyat Kararnamesi’nin köklü şekilde revize edilmesi gerektiğini vurguladı.
Saydan, “Mevcut sistem, ekonomik dalgalanmaların gerisinde kaldığı için sürdürülemez hale geldi. Bu durum hem firmaları hem de hastaları zorluyor.” dedi.

Sağlıkta Alarm: Eczacılar da Vatandaş da Çıkmazda
Eczaneler, ilaç bulamadıkları için vatandaşlara geçici çözümler sunmaya çalışıyor. Ancak kritik ilaç gruplarında alternatiflerin sınırlı olması, tedavileri sekteye uğratıyor.
Uzmanlar, kur farkı düzeltilmediği takdirde ilaç krizinin kış aylarında daha da derinleşebileceği uyarısında bulunuyor.
Eczacılar, hükümetin bu konuda acil bir düzenleme yapmasını bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi