Türkiye'de her 13 kişiden 1'i astım hastası. Dünya da ise 300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım hastalığı Türkiye'de 4 milyon bireyi etkisi altına almış durumda. Astım hastalığının teşhis konulmasında hasta öyküsünün büyük önem taşığını belirten Tokmak, "Kişinin yakınmaları, aile öyküsü, muayene bulguları ve eşlik eden hastalıkları göz önünde bulunduruluyor. Anne babadan birinin astımlı olması durumunda çocukta astım görülme riski yüzde 25'ken, anne ve babanın her ikisinin de astımlı olması durumunda risk daha da artıyor" diye konuştu.

Bu Faktöler Astıma Neden Oluyor

Astım hastalığının şiddetini kalp ritmi, solunum sayısı ve solunum fonksiyon testi gibi değerlerin ortaya çıkardığını söyleyen Tokmak, "Genellikle astım atağında rol oynayan bir dış etken bulunuyor. Enfeksiyon, alerjen maruziyeti, malignite (kötü huylu tümör), enflamasyon ve benzeri gibi durumlar atağa sebep olabiliyor. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.

Ev tozu akarları, çimen, ağaç, küfler, kedi, köpek, kuş gibi hayvan tüyleri, viral, bakteriyel enfeksiyonlar, sigara dumanı, parfüm, saç spreyi, bazı sabunlar, sis, hava kirliliği, ortam değişikliği, ağır egzersiz, psikolojik faktörler, rutubetli hava ve mesleki faktörler gibi etkenler astım atağına yol açabiliyor" ifadelerini kullandı.

Astım Tedavisinde İlaçların Düzenli Ve Doğru Kullanılmalı

Astım tedavisi hakkında bilgiler veren Tokmak, "Astımda tam tedavi söz konusu olmasa da astımı kontrol altına alabilmek için biyolojik, fiziksel ve psikososyal çevrenin etkilerinin anlaşılması büyük önem taşıyor. Astım tedavisinin amacı, kişinin gününü yakınmasız geçirmesi ve hastalık ile ilişkili ortaya çıkacak gelecekteki risklerden korunması olarak ifade ediliyor" dedi.

Dikkat! Bu Hastalık Pandemi Sonrası Çok Arttı! Dikkat! Bu Hastalık Pandemi Sonrası Çok Arttı!

Editör: Ülkü Şimşek