Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ile vatandaşlar da yatırım için farklı materyallere yöneldi. Son zamanlarda altında yükseliş trendi devam ederken yatırımcılar da ne yapması gerektiği konusunda uzmanları dinliyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanma ve küresel piyasalardaki belirsizliğin ardından uyarılar Para Piyasa Uzmanı İslam Memiş’ten geldi.
Altında sert dalgalanmaların yaşandığını belirten İslam Memiş, “Altın fiyatları son iki haftadır sert dalgalanmalarla yoluna devam ediyor. Geçen hafta perşembe gününe kadar sert düşüşler vardı ve haftayı da sert yükselişle tamamladı” diye konuştu.
Kuyumculara altın emanet eden kişiler hakkında uyarı yapan Memiş, “Birincisi kar getirisi elde etmek için yani tefecilik modeli. Kişi diyor ki elindeki altınlarını ver, aylık olarak şu kadar getiri veriyorum. Şimdi hesap kitap yapıyorlar. Ben bu altını bugün bozdurduğum zaman, bankaya verdiğim zaman ne kadar mevduat faiz getirim var ve kuyumcu daha fazla miktarda bir getiri taahhüt ettiği için daha cazip geliyor” ifadelerini kullandı.
İslam Memiş, bu durumun yasak olduğunu ve yapılmaması gerektiğini belirterek, “Kuyumculuk sektörü Ticaret Bakanlığına bağlı ve hiçbir kuyumcunun emanet alma olayı söz konusu olamaz. Yasak. Getiri karşılığında kuyumcuya bırakmış oluyor. 1, 2, 3 gayet aylık olarak getirisini alıyor. Örnek verelim; 2 milyonluk bir altınınız var, ayda 50 bin lira, 50 bin lira aldığınızı düşünün ama günün birinde patlak verdiği zaman bütün varlıklarınız gidiyor” dedi.
Bu uyarıların yıllardır devam ettiğini belirten Memiş, “Ben yiyemedim sen ye' demiş. Gitmiş normalde bankaya koyacağı, yastık altına koyacağı altını gitmiş mahalledeki kuyumcuya emanet etmiş kuyumcu da dolandırmış gitmiş. Gayet normal burada herhangi bir mağduriyet durumu söz konusu değil. Yıllardır uyarıyoruz açıklama yapıyoruz. Sen neye kime güveniyorsun? Kuyumculukta emanet almak yasak böyle bir şey yok. Bunların yaptığı tefecilik. Kar karşılığı veriyorlar. Ortada mağduriyet yok her iki taraf da birbirini kandırdı. Herkes akıllı olsun malına sahip çıksın. Bu model tefecilik modeli” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kayseri’de güncel altın fiyatları;
Gram Altın
Alış: 4.419,48
Satış: 4.419,95
Çeyrek Altın
Alış: 7.190,00
Satış: 7.247,00
Yarım Altın
Alış: 14.380,00
Satış: 14.494,00
Tam Altın
Alış: 28.672,00
Satış: 28.856,00
Not: Burada yer alan bilgiler yatırım amaçlı değildir.