AFAD’a bağlı deprem gözlem istasyonları Türkiye genelinde yer altı hareketlerini anlık olarak izlerken, Kayseri’de de 12 istasyon aktif olarak görev yapıyor. Bu istasyonlardan biri olan TRC2, Erciyes Tekir bölgesinde yer alıyor ve güneş enerjisiyle çalışıyor.
Jeofizik Mühendisi Ergün Yılmaz, depremi önceden tahmin etmenin bugün için mümkün olmadığını ancak istasyonlar sayesinde depremin büyüklüğü ve özelliklerinin saniyeler içinde analiz edilebildiğini vurguladı.
Deprem anında veriler direk AFAD’a ulaşıyor
Yılmaz, deprem gerçekleştiği anda istasyonların verileri topladığını ve bu bilgilerin GPS ve modem aracılığıyla Ankara’daki AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı’na iletildiğini belirtti. Burada yapılan analiz sonrası depremle ilgili bilgiler kamuoyuna duyuruluyor.
Türkiye genelinde yaklaşık 1200 AFAD istasyonu bulunduğunu aktaran Yılmaz, “Kayseri’de 6’sı ivme ölçer, 6’sı hız ölçer olmak üzere toplam 12 deprem gözlem istasyonu mevcut. Büyük depremlerde ivme ölçer, küçük ölçekli sarsıntılarda ise hız ölçer istasyonlar öne çıkar” dedi.
Kayseri’deki TRC2 güneş enerjisiyle çalışıyor
Erciyes Tekir bölgesinde yer alan TRC2 istasyonunun güneş enerjisiyle çalıştığını belirten Yılmaz, istasyonlarda elektrik kesintilerine karşı güç kaynaklarının bulunduğunu da ifade etti.
Tüm istasyonlarda ölçüm cihazı, modem, GPS ve yedek enerji sistemi bulunduğunu söyleyen Yılmaz, AFAD’ın hedefinin istasyon sayılarını artırarak daha doğru ve hızlı veri üretmek olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin, Avrupa’da en çok deprem gözlem istasyonuna sahip ülkelerden biri olduğunu da hatırlatan Yılmaz, bu durumun özellikle afet anında hızlı müdahale açısından önemli bir avantaj sağladığını belirtti.