Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Kayseri’de de Hıdırellez Bayramı büyük bir heyecanla karşılanmaya hazırlanıyor. Baharın müjdecisi kabul edilen Hıdırellez'in ne zaman ve nasıl kutlanacağına yönelik araştırmalar hız kazanırken, gözler de etkinliklerin düzenleneceği yerle ilgili açıklamalara çevrildi.

Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilecek kutlamaların, bu yıl da Melikgazi ilçesinde bulunan Gültepe Parkı'nda yapılması bekleniyor. Önceki yıllarda yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinliklerin, bu yıl da renkli görüntülere sahne olması hedefleniyor.

Bahar müjdecisi bayram hangi gün kutlanacak?

Bu yıl 5 Mayıs akşamı başlayacak ve 6 Mayıs günü boyunca kutlanacak. Geleneklere göre, bu özel gecede gül ağaçlarının altına dilekler gömülecek, ateşler yakılacak ve baharın bereketi coşkuyla karşılanacak.

Gültepe Parkı'nda düzenlenecek kutlamalarda halk oyunları gösterileri, geleneksel yarışmalar ve konserler yer alacak. Çuval yarışı, yoğurt yeme yarışması ve yumurta taşıma gibi eğlenceli etkinliklerin, katılımcılara keyifli anlar yaşatması bekleniyor. Organizasyona, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yanı sıra Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de destek vermesi ve tüm Kayserilileri etkinliklere davet etmesi planlanıyor.

Kayseri'de vatandaşlar o etkinlik için Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ne akın etti! Kayseri'de vatandaşlar o etkinlik için Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ne akın etti!

Hıdırellez gelenekleri ve ritüelleri

Yahyalı’yı yasa boğan genç ölüm! Acı haberi Başkan Öztürk verdi! Yahyalı’yı yasa boğan genç ölüm! Acı haberi Başkan Öztürk verdi!

Kökeni çok eski dönemlere dayanan Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuğuna inanılan gün olarak kabul ediliyor. Bu yıl 5 Mayıs Pazartesi gününe denk gelen Hıdırellez için vatandaşlar dileklerin kabulü için çeşitli ritüelleri araştırıyor.

Bu özel günün en bilinen geleneklerinden biri, dilek tutulması. Akşam saatlerinde kişiler dileklerinin resmini (ev, araba, para gibi) bir kağıda çizerek gül ağaçlarının altına gömüyor. Sabah erken saatlerde dilekler çıkarılarak akan suya bırakılıyor. Böylece dileklerin yıl içerisinde gerçekleşeceğine inanılıyor.

Bir diğer önemli ritüel ise akşam saatlerinde yakılan büyük ateşlerin üzerinden üç kez atlanması. Bu geleneğin kötü ruhlardan ve hastalıklardan arındırdığına, şans ve sağlık getirdiğine inanılıyor.

Hıdırellez Ateşten Atlama

Kutlamalar parklara taşacak

Bugün de doğaya çıkmak da gelenekler arasında yer alıyor. Vatandaşlar parklarda piknikler düzenliyor, çeşitli oyunlar oynayarak doğanın uyanışını kutluyor. Ayrıca su ile ilgili ritüeller de önem taşıyor. Suyun arındırıcı ve dilekleri gerçekleştiren gücüne olan inançla, sabah saatlerinde toplanan "Hıdırellez Suyu" evlere ve hayvanlara serpilerek bereket dileniyor.

Evlerde kurulan özel sofralarda taze otlarla yapılan yemekler ve bereketi simgeleyen yiyecekler hazırlanıyor. Genç kızlar ise bu gecede kısmetlerini görmek amacıyla tuzlu ekmek yiyip su içmeden yatıyor. Rüyalarında kimin su verdiğine bakarak evlenecekleri kişiye dair işaret aldıklarına inanıyor.

Yenilenmenin, umudun, bereketin, sağlığın ve aşkın sembolü olan Hıdırellez, her yıl tüm yurtta büyük bir sevinçle kutlanacak. Bu yıl da Kayseri'de vatandaşlar tarafından coşkuyla kutlanması bekleniyor.

Kaynak: Pınar Ezgi Gökdaş