Vegan beslenen bireyler, süt, işlenmiş et, yumurta, bal, tereyağı, yoğurt gibi hiç bir hayvansal ürünü tüketmezler. Vegan beslenme de sadece bitkisel gıdalar tüketilir. 

Veganlar hangi ürünleri tüketebilir?

Vegan beslenmek isteyenler öncelikle işlenmiş et, süt, yoğurt gibi ürünleri hayatından tamamen çıkarmalıdır. Bu gıdalar yerine bol yeşillik, meyve, baklagil, tahıl, kuruyemiş gibi yiyecekler tüketebilirler.

Vegan, Vejetaryen

Vegan Beslenmede Protein Kaynağı Besinler Nelerdir?

Vegan beslenmede et ve süt ürünleri tüketilmediği için sorun yaşanacağı düşünülebilir. Fakat birçok baklagil ve bitki protein konusunda oldukça zengindir. Baklagiller içinde bulunan nohut ve mercimek yüksek oranda protein içeriklidir.Sebzeler içinde brokoli, enginar, ıspanak, brüksel lahanası gibi yiyeceklerde önemli protein kaynakları içerir.

Vegan Beslenme Sağlıklı Mıdır?

Vegan beslenme, sanılanın aksine zararlı değildir. Her beslenme türünde olduğu gibi vegan beslenmede de dikkat edilmesi gereken konular vardır.

Vegannn

Vegan Beslenmeye Başlamadan Önce Doktorunuza Danışın

Yeterli demir, protein, kalsiyum ve B12 alımı vegan beslenmede önemli bir rol oynar.

B12 alımı için bol bol tahıl ürünleri tüketebilirsiniz. Riskli aralıklarda doktor kontrolünde B12 takviyesi alınabilir. Vegan beslenmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve gerekli ölçümleri yaptırmalısınız. Doktor desteği alarak vegan beslenmede ki riskleri en aza indirebilirisniz.

Vegan Beslenen İçin Sağlıklı ve Lezzetli Tarifler Neler?

Yeşil mercimek çorbası

Piyaz

Kısır

Yeşil mercimek salatası

Zerde tatlısı

Taze börülce kavurması

Zeytinyağlı biber dolması

Yemek

Muhabir: Haber Merkezi