Asitli içeceklerin sağlık açısından zararlı olduğu bilinen bir durum. Özellikle sıcak havalarda tercih edilen bu içeceklerin vücudumuza sağlıksız etkileri oluyor. Şeker oranın yüksekliği ve besin değeri olmayan kaloriye sahip olması onu sağlıksız kılan etmenler. Bu özellikleri kalp sağlı, sindirim sistemi ve kilo artışı gibi durumlara sebebiyet vererek sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Daha sağlıklı olduğu düşünülerek şekersiz olanları tüketmek ise daha farklı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu yüzden asitli içeceklerin her iki versiyonunun da tüketilmesi önerilmiyor.
Yetersiz besin değeri
İçeriğinde sağlığımız için yararlı hiçbir besin değeri içermez. Ancak oldukça yüksek kalorilidir. Ancak bu kaloriler boş olduğu için yalnızca kilo artışına yardımcı olur. Kilo artışı da birçok rahatsızlığa sebebiyet verir. Kalorisiz türleri mevcut olsa da onları tüketmek de yararlı olmadığı gibi kilo vermeye de yardımcı olmaz.
Fazla asit içeriyor
Bu kadar yüksek asit oranına sahip olan içecekleri içmek mide ve ağız sağlığı problemlerine neden olur. Uzun vadede mide zarına zarar vererek reflü gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Asit, ağız içinde de diş minesinin tahribatına neden olur.
Diş Çürümesi
Bu içeceklerin içinde bulunan asit ağız içinde sağlık sorunlarına yol açar. Diş minesini aşındırarak çürümesine sebep olur. Dişleri fırçalamak çözüm gibi görünse de asitten yumuşayan dişleri fırçalamak yine problemlere neden olabilir.
Yüksek Şeker Oranı
Bir bardak asitli içecek de yaklaşık 30 gram şeker bulunur. Bu da 3 yemek kaşığı şekere eşittir. Bu içeceklerde bulunan şeker mısır şurubundan elde edildiği için normal şekere kıyasla daha zor sindirilir. Bu şeker oranı ve kullanılan şeker grubunun metabolizma üzerinde kötü etkileri de vardır.
Su ihtiyacını karşılamaz
Sıcak günlerde susadığımız zaman bu içeceklere sarılsak da sandığımızın aksine daha çok susuzluğa sebep olur. İçeriğinde bulunan kafein nedeniyle idrar söktürücü bir etkiye neden olurken, yüksek sodyum ve şeker oranı da vücudun susuz kalmasına ekstra katkı sağlar.
Kemik Sağlığı
Asitli içeceklerde bulunan fosforik asit vücudun kalsiyum emilimine engel olur. Bu da ileride kemik erimesi rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Kalsiyum eksikliği de kemik sağlımız için olumsuz bir etken olmanın yanı sıra diş sağlımız için de olumsuz etkilere sahiptir.
Böbrek Hasarı
Vücudun bazı bölgelerine zararı bulunan asitli içeceklerin, şekersiz versiyonlarının böbrek problemlerine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Şekerli versiyonlarında böyle bir duruma sebebiyet verdiği saptanmamıştır. Bu yüzden böbrek hasarına sebep olan şeyin yapay tatlandırıcı olduğu varsayılmıştır.
Hücre Hasarı
Asitli içeceklerin şekersiz versiyonlarında küf önleyici maddeler bulunuyor. Bunlar sodyum benzoat veya potasyum benzoat deniyor. Hemen hemen bütün şekersiz asitli içeceklerde bulunan bu maddeler vücutta ciddi hasarlara neden oluyor. Şekerli olanlardan daha sağlıklı olduğu düşünülen bu şekersiz içecekler sandığınızdan daha tehlikeli olabilir.